Het verschil tussen een speed pedelec en een e-bike, dit moet je weten

De e-bikes zijn de laatste jaren enorm toegenomen in populariteit. En dat is natuurlijk ook volkomen te verklaren want het fietsen op een elektrische fiets is zoveel gemakkelijker en prettiger als op een ouderwetse fiets zonder luxe motor. Maar het kan best wel lastig zijn als je op zoek bent naar een goede e-bike want er is heel veel aanbod op de markt. Zo heb je diverse type elektronische fietsen. Zo heb je de populaire speed pedelec en de e-bike. Hier lees je wat de verschillen zijn tussen beide modellen en alle belangrijke informatie die je moet weten.

De speed pedelec, een snelle e-bike

Eigenlijk is de speed pedelec een snelle e-bike. Het is ook een elektronische fiets maar er zitten wel wat andere voorwaarden aan een speed pedelec en een gewone e-bike. Het grootste verschil tussen een speed pedelec en een e-bike is toch wel de snelheid. Een e-bike haalt een maximum snelheid van 25 kilometer per uur en een speed pedelec 45 kilometer per uur.

Dat is natuurlijk een aanzienlijk groot verschil en de meeste snelheidsduivels die nu dit artikel lezen zullen een vreugdedansje doen en waarschijnlijk direct een speed pedelec willen kopen. Toch is het wel belangrijk om te weten dat er ook een nadeel kleeft aan de speed pedelec en dat is dat je verplicht bent om een helm te dragen als je op de speed pedelec fietst.

En dat is natuurlijk ook wel begrijpelijk want als je met een snelheid van 45 kilometer per uur op het beton klapt blijft er weinig van je hersenpan over, met alle gevolgen van dien. Maar het aantrekkelijke van een e-bike is juist dat je heerlijke tochten kunt maken en dat je haren vrij door de wind mogen wapperen.

Wil je dus een speed pedelec aanschaffen moet je er rekening mee houden dat je altijd verplicht bent om een helm te dragen. Het niet dragen van een helm op een speed pedelec kan leiden tot een fikse boete en dat is weer zonde geld.

Maak de juiste afweging

Het is dus heel erg belangrijk om op voorhand te weten waarom je een e-bike wilt kopen of misschien juist het snellere broertje, de speed pedelec. En kijk ook kritisch wanneer je een fiets gaat aanschaffen naar de specificaties. Hoe zijn de garantie voorwaarden geregeld, wat is de kilometer radius van de accu? Dat zijn allerlei belangrijke dingen om rekening mee te houden.

Want hoe je het ook went of keert, de aanschaf van een elektrische fiets is niet goedkoop. Of je nu kiest voor een e-bike of een speed pedelec. Je moet rekening houden met een flinke aanschafwaarde. Dan wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat je niet een aankoop gaat doen waar je spijt van krijgt. Dat zou zonde zijn.

Kies dan voor een goede leverancier. Vergelijk eerst goed de reviews tussen aanbieders en ga op je gevoel af. En natuurlijk, vraag altijd om een testritje. Dan weet je zeker dat je de juiste fiets koopt.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *